donderdag 31 maart 2016

Een verrassingsuitje bij de Belastingdienst

Met een aantal feestdagen in zicht en een grote kans op goed weer staan de bladen vol met allerlei leuke uitjes. De gemiddelde Nederlander houdt er wel van om korte dagtripjes te hebben. Lukt dat niet, dan vinden ze het ook heerlijk om op internet te rommelen. Niet voor niets doen webwinkels het geweldig. Het is dat je niet voor de site van de Belastingdienst zou moeten betalen, maar anders zou het een ware goudmijn zijn voor de staat. Echt, zelfs de staatsloterij zou daar niet tegenop kunnen.
Laten we even uitgaan van een druilerige dag. Lekker ’s avonds in je vrijetijdskleding op de bank, computer op schoot en surfen maar. Nou ja surfen? Geestelijk leed, zul je bedoelen. Immers het is weer aangiftetijd. Nu denkt menigeen dat hij vanwege de voor ingevulde aangifte de aangifte zelf wel kan invullen. Dat scheelt uitgaven voor belastingadviseurs niet waar? En anders even kijken wat big brother who is watching you al weet.  Dat surfen komt overeen met op een surfplank staan met windkracht 10 die abrupt wegvalt. Je moet hemel en aarde bewegen om op de website te komen. Dat is echt een gunst, want het is je persoonlijk domein. Nou ik had het liever niet gehad en anders zo leeg mogelijk, zodat ik het zo min mogelijk hoef te bezoeken.
En ben je op de site dan lig je er met hetzelfde gemak weer uit. Simpeler kan het niet. Raakt u hier enigszins gefrustreerd van? Dan zou ik gokken op een fraaie lentedag en adviseer ik u een uitje bij de Belastingdienst. Behalve de reiskosten zijn er verder geen andere kosten aan verbonden (misschien voor parkeren). Wat moet je doen om daarvoor in aanmerking te komen? Dat raadt u nooit. Ga in bezwaar (voor uzelf of voor een cliënt). De belastinginspecteur heeft een hoorplicht. En dat wordt dan ook met verve gedaan. Wist je je vroeger verzekerd met bepaalde kantoren in uw eigen werkgebied met enige regelmaat contact te hebben, tegenwoordig is dat nog maar de vraag. Je kunt op elk willekeurig belastingkantoor uitgenodigd worden om gehoord te worden. Zo houdt u bijvoorbeeld kantoor in Roosendaal en komt uw cliënt uit Rucphen.  Dan verwacht je op kantoor Roosendaal uitgenodigd te worden, niets is echter minder waar. Het is niet ondenkbaar dat u gehoord kunt worden in Leeuwarden of Alkmaar. Ik hoor u al mopperen over het tijdsbeslag. Maar de echte adviseur die per uur een tarief neer kan zetten, is er blij mee. Zijn daghonorarium loopt zo aardig op. Nadeel is dat de kostenbatenanalyse voor de cliënt wat lastiger wordt. Bovendien weet u niet wie en daarmee wat u kunt verwachten. De verrassing zal ik maar zeggen. Maar u kunt het ook anders zien. Maak er een gezinsuitje van tijdens vakantie en vrije dagen. Neem vrouw en kinderen mee, stuur hen lekker de stad in en doe ondertussen uw werk in verweggistan. Na afloop gezellig wat eten en drinken en daarna weer naar huis met de hele meute.  Dat kun je uiteraard ook in de vorm van een soort bedrijfsuitje doen. Bijvoorbeeld even in Groningen gehoord worden en aansluitend wadlopen bij Pieterburen. Dan is dat eindje rijden toch geen straf meer? En ik moet toe geven: Ik laat open of de Belastingdienst het leuker maakt, maar van de nood een deugd maken wordt wel gemakkelijker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten