donderdag 2 mei 2013

De boot gemist bij modern koningschap?










Het kan u niet ontgaan zijn: voor het eerst sinds lange tijd hebben we een koning. En zoals altijd als er een nieuw persoon aan het bewind komt, ontlokt dat bij de betrokkene vaak een stukje wijziging van de koers. Dat zie je meestal al op een eerder tijdstip: de media nemen allerlei interviews af en vragen de betrokkene ernaar. Een andere invulling noemen we dat. En onze kersverse koning heeft in zijn toespraak bij de aanvaarding van zijn ambt duidelijk aangegeven dat hij een andere invulling aan het koningschap zal geven, zij het dat hij heeft aangegeven bepaalde waarden die hij van huis uit heeft meegekregen te koesteren en te gebruiken dan wel voort te zetten. Maar hij heeft ook aangegeven dat als het parlement aangeeft een ceremonieel koningschap te willen, hij daar geen bezwaar tegen zal maken. Zijn taak is wat hem betreft ook niet geschikt als duobaan, want: er is maar één koning en dat is koning Willem-Alexander. Het NRC Handelsblad heeft bij een stuk gewijd aan onze nieuwe koning de opmerking geplaatst dat koning Willem-Alexander zijn ambt met liefde en trots zal vervullen, maar wel van 9 tot 5. Hij wil er namelijk ook nog zijn voor zijn gezin. Een prima voornemen dat helemaal past in deze tijd. Veel erefuncties zullen dan ook vervallen. Ze moeten immers verenigbaar zijn met zijn nieuwe functie, maar bovendien heeft een dag maar 24 uur. Een beetje mens heeft 8 uur slaap per dag nodig en dus blijft er maximaal 16 uur per dag over om te werken. Een beetje koning reist best veel. Ook dat kost tijd en vermoeit.

 

Allerlei mensen nemen de vrijheid een schrijven te richten aan de koning en stellen hem dan allerlei vragen of doen hem allerlei voorstellen of suggesties. De meesten hebben dat vooraf gedaan, maar ik ben zo vrij om dat achteraf te doen. Ik denk namelijk dat onze vorst een klein beetje de boot heeft gemist bij de invulling van zijn moderne koningschap. Of misschien wel gehaast door zijn niet vooraf geënsceneerde uitstapje bij DJ Armin van Buuren de boel een beetje in de war schopte, in tijdnood kwam en het volgende over het hoofd zag.

Een oplettende collega wees mij namelijk erop dat alle dwangbevelen tot op heden in naam der koningin werden uitgeschreven. Blijkbaar ziet hij in bepaalde situaties niet of zeer late belastingbetalingen met dwangbevelen als gevolg.

Dat zou vanaf heden aangepast moeten zijn: in naam des Konings dus.

Ik zou graag meedenken met de efficiëncy die koning Willem-Alexander in acht zou kunnen en wellicht ook moet nemen. Want hoe valt het nu te rijmen, dat een koning onschendbaar is, niet deelneemt aan de vorming van een regering, maar wel verantwoordelijk is voor het innen van belastinggelden. Dat kun je toch niet de moderne invulling noemen van omzet genereren zoals dat al jaren bij advieskantoren en in sommige gevallen ook voor de belastingdienst van toepassing is. Hij kan toch nooit politiek verantwoordelijk worden gesteld voor de schatkist? Logisch nagedacht zou die bal moeten liggen bij de betrokken minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.  Maar ja, hoe regel je dat als hij net op zijn post zit, amper het ministerie van Financiën van binnen heeft bekeken en voorzitter wordt bij de groep EU-ministers? Die man heeft zijn handel al vol aan dit alles, los van alle brandjes die hij moet blussen over omvallende banken, salarissen van aangetrokken topmensen á raison van € 550 000, de Balkenende-norm voor iedereen doorvoeren en ook hij aangegeven heeft een gezin te hebben en dat te koesteren?

Tja, mag ik het zeggen? Zorg voor een goede bemanning op de Groene Draeck, zodat U lekker op het dek kan toezien of alles goed gaat. De beste stuurlui staan aan wal, dus daar laten we gerechtsdeurwaarders en dergelijke voor uitrukken als het mis gaat. En weet U het echt niet meer, meer dan even aan (tegen alle regels van het protocol in) bij een onbewoond eiland.  Geniet van de rust en de ruimte en denk even niet aan die dwangbevelen. Maar mis de boot huiswaarts niet. Nederland verwacht (veel van) U.

Rianne Kavelaars-Niekoop
Voorzitter Stichting NIBA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten